XII Akademia Uczniowska na Wydziale Chemii Uniwersytetu im. A.Mickiewicza w Poznaniu.

295

W dniu 15 marca 2024 r. mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w XII Akademii Uczniowskiej na Wydziale Chemii Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu.
Nasi uczniowie w składzie Małgorzata de Mezer, Pola Krzyżanowski i Karolina Perkowska reprezentowali naszą szkołę przedstawiając wyniki badań pracy projektowej pt. „Kuchnia to wielkie laboratorium chemiczne”. Wyniki naszej pracy spotkały się z zaciekawieniem ze strony Profesorów UAM oraz uczniów innych szkół biorących udział w Akademii.
Celem naszego projektu było uzyskanie odpowiedzi na pytania:
Jak gotowanie wpływa na wartość odżywczą produktów spożywczych?
Czy produkty spożywcze można wykorzystać do przeprowadzania doświadczeń chemicznych?
Projekt pochłonął nas całkowicie. Spędziliśmy nad nim wiele godzin.
Do zobaczenia na Uniwersytecie już za rok. Tym razem tematem przewodnim będą magiczne kosmetyki.
Ponadto w ramach współpracy z Wydziałem Chemii UAM w Poznaniu, uczniowie mieli możliwość wykonywania doświadczeń chemicznych. Pracując w parach uczniowie otrzymywali sole różnymi sposobami oraz zapisywali obserwacje i wnioski do wykonywanych doświadczeń.